Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 15 februarie 2012

Revolta impotriva clasei politice

Revolta impotriva clasei politice, putere sau opozitie, este mesajul central al ultimelor zile. Liderii opozitiei care au incercat sa mearga in Piata Universitatii au fost huiduiti, oamenii nu se revolta impotriva unei conduceri anume, ci impotriva tuturor politicienilor. Din punctul de vedere al unui politician, aceasta situatie ridica intrebari multe. Pentru ca sa ajungi la putere esti obligat sa faci politica, si este normal sa fie asa. Insa daca faci politica, lumea se va grabi sa te catalogheze drept politician, cu toate semnificatiile pe care le atribuie ei acestui cuvant.

A face politica in Romania, dar si in restul tarilor democratice, inseamna sa iti ataci adversarii politici, sa-i desfiintezi, sa dovedesti ca sunt corupti, imorali, insensibili, chiar daca in realitate nu sunt chiar atat de rai. Efectul pe termen lung incepe sa semene cu cel al unei campanii publicitare intensive de brand negativ asupra politicii. Rezultatele sunt spectaculoase, oamenii chiar s-au scarbit de politica, chiar considera ca toti politicienii sunt niste monstri si orice incercare de dialog din partea lor este privita cu suspiciune ca o tentativa de manipulare.

De fapt, aici apare marea dilema a politicii moderne: daca nu iti ataci adversarii, nu ai cum sa castigi, iar scopul politicii este accederea la putere. Insa daca iti ataci adversarii, decredibilizezi ocupatia de politician care este indispensabila unei democratii. Poate din acest motiv democratia nu a rezistat in Grecia antica. Revolta impotriva unei clase politice inseamna anarhie, insa de anarhie si de rezultatele ei oamenii se vor satura mult mai repede decat de democratie. Iar anarhia nu poate fi stopata decat prin dictatura. O astfel de dictatura este aplaudata in prima faza, pentru ca vine sa inlocuiasca un lucru mult mai rau, insa in final pentru schimbarea ei, cu ce altceva decat cu o democratie, sunt necesare de cele mai multe ori jertfe umane.

Un astfel de cerc vicios ar putea fi stopat teoretic daca s-ar gasi o modalitate in care politica sa fie facuta astfel incat brand-ul de politician sa fie promovat si apreciat de oameni. Daca insa un politician ar incerca sa vorbeasca frumos despre adversarii sai, atunci ar fi imediat taxat ca fiind slab si va pierde cu siguranta alegerile. Atunci cum se poate face politica fara ca sa arunci cu noroi in ocupatia de politician? Este o intrebare al carei raspuns valoreaza cat civilizatia umana din prezent si din viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu